Recipe of PANNER TIKKA

 Recipe of PANNER TIKKA 

Recipe of PANNER TIKKA

Ingredients:

  • 250 grams of paneer (cottage cheese), cut into cubes
  • 1/2 cup thick yogurt
  • 1 tablespoon ginger-garlic paste
  • 1 tablespoon red chili powder
  • 1/2 teaspoon turmeric powder
  • 1 teaspoon garam masala
  • 1 teaspoon cumin powder
  • 1 teaspoon coriander powder
  • 1 tablespoon lemon juice
  • 2 tablespoons vegetable oil
  • Salt to taste
  • Skewers (wooden skewers soaked in water for 30 minutes)
  • Bell peppers, onions, and tomatoes (optional for skewering)
  • Cooking oil or cooking spray for grilling

Instructions:

  1. In a mixing bowl, combine yogurt, ginger-garlic paste, red chili powder, turmeric powder, cumin powder, coriander powder, garam masala, lemon juice, vegetable oil, and salt. Mix well to make the marinade.
  2. Add the paneer cubes to the marinade and coat them thoroughly. Allow the paneer to marinate for at least 1 hour in the refrigerator. The longer you marinate, the better the flavor.
  3. If you're using bell peppers, onions, and tomatoes, you can skewer them alternately with the marinated paneer cubes.
  4. Preheat your grill or oven to 180°C (360°F). If using an oven, you can use the broil setting.
  5. Thread the marinated paneer and vegetables onto the soaked skewers.
  6. Brush the skewers with a little oil or use cooking spray to prevent sticking.
  7. Grill the skewers for about 15-20 minutes, turning them occasionally, until the paneer and vegetables are charred and cooked through.
  8. Serve hot with mint chutney and lemon wedges.

Enjoy your homemade Paneer Tikka!


In Hindi (हिंदी में)


पनीर टिक्का की रेसिपी


सामग्री:
  • 250 ग्राम पनीर, क्यूब्स में काट लें
  • 1/2 कप गाढ़ा दही
  • 1 बड़ा चम्मच अदरक-लहसुन का पेस्ट
  • 1 बड़ा चम्मच लाल मिर्च पाउडर
  • 1/2 चम्मच हल्दी पाउडर
  • 1 चम्मच गरम मसाला
  • 1 चम्मच जीरा पाउडर
  • 1 चम्मच धनिया पाउडर
  • 1 बड़ा चम्मच नींबू का रस
  • 2 बड़े चम्मच वनस्पति तेल
  • नमक स्वाद अनुसार
  • सीख (लकड़ी की सीख 30 मिनट तक पानी में भिगोई हुई)
  • शिमला मिर्च, प्याज और टमाटर (स्कूअरिंग के लिए वैकल्पिक)
  • ग्रिल करने के लिए खाना पकाने का तेल या कुकिंग स्प्रे

निर्देश:
  1. एक मिक्सिंग बाउल में दही, अदरक-लहसुन का पेस्ट, लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर, जीरा पाउडर, धनिया पाउडर, गरम मसाला, नींबू का रस, वनस्पति तेल और नमक मिलाएं। मैरिनेड बनाने के लिए अच्छी तरह मिलाएँ।
  2. पनीर के टुकड़ों को मैरिनेड में डालें और उन्हें अच्छी तरह से कोट करें। पनीर को रेफ्रिजरेटर में कम से कम 1 घंटे के लिए मैरीनेट होने दें। आप जितनी देर तक मैरीनेट करेंगे, स्वाद उतना ही बेहतर होगा।
  3. यदि आप शिमला मिर्च, प्याज और टमाटर का उपयोग कर रहे हैं, तो आप उन्हें मैरीनेट किए हुए पनीर के टुकड़ों के साथ बारी-बारी से पका सकते हैं।
  4. अपनी ग्रिल या ओवन को 180°C (360°F) पर पहले से गरम कर लें। यदि ओवन का उपयोग कर रहे हैं, तो आप ब्रोइल सेटिंग का उपयोग कर सकते हैं।
  5. मैरीनेट किया हुआ पनीर और सब्ज़ियों को भीगे हुए सीखों पर डालें।
  6. चिपकने से बचाने के लिए सीखों को थोड़े से तेल से ब्रश करें या कुकिंग स्प्रे का उपयोग करें।
  7. सीखों को लगभग 15-20 मिनट तक ग्रिल करें, उन्हें बीच-बीच में पलटते रहें, जब तक कि पनीर और सब्जियाँ जलकर पक न जाएँ।
  8. पुदीने की चटनी और नींबू के टुकड़े के साथ गरमागरम परोसें।

अपने घर पर बने पनीर टिक्का का आनंद लें!


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