Recipe of PANNER TIKKA
Recipe of PANNER TIKKA
Ingredients:
- 250 grams of paneer (cottage cheese), cut into cubes
- 1/2 cup thick yogurt
- 1 tablespoon ginger-garlic paste
- 1 tablespoon red chili powder
- 1/2 teaspoon turmeric powder
- 1 teaspoon garam masala
- 1 teaspoon cumin powder
- 1 teaspoon coriander powder
- 1 tablespoon lemon juice
- 2 tablespoons vegetable oil
- Salt to taste
- Skewers (wooden skewers soaked in water for 30 minutes)
- Bell peppers, onions, and tomatoes (optional for skewering)
- Cooking oil or cooking spray for grilling
Instructions:
- In a mixing bowl, combine yogurt, ginger-garlic paste, red chili powder, turmeric powder, cumin powder, coriander powder, garam masala, lemon juice, vegetable oil, and salt. Mix well to make the marinade.
- Add the paneer cubes to the marinade and coat them thoroughly. Allow the paneer to marinate for at least 1 hour in the refrigerator. The longer you marinate, the better the flavor.
- If you're using bell peppers, onions, and tomatoes, you can skewer them alternately with the marinated paneer cubes.
- Preheat your grill or oven to 180°C (360°F). If using an oven, you can use the broil setting.
- Thread the marinated paneer and vegetables onto the soaked skewers.
- Brush the skewers with a little oil or use cooking spray to prevent sticking.
- Grill the skewers for about 15-20 minutes, turning them occasionally, until the paneer and vegetables are charred and cooked through.
- Serve hot with mint chutney and lemon wedges.
Enjoy your homemade Paneer Tikka!
In Hindi (हिंदी में)
पनीर टिक्का की रेसिपी
सामग्री:
- 250 ग्राम पनीर, क्यूब्स में काट लें
- 1/2 कप गाढ़ा दही
- 1 बड़ा चम्मच अदरक-लहसुन का पेस्ट
- 1 बड़ा चम्मच लाल मिर्च पाउडर
- 1/2 चम्मच हल्दी पाउडर
- 1 चम्मच गरम मसाला
- 1 चम्मच जीरा पाउडर
- 1 चम्मच धनिया पाउडर
- 1 बड़ा चम्मच नींबू का रस
- 2 बड़े चम्मच वनस्पति तेल
- नमक स्वाद अनुसार
- सीख (लकड़ी की सीख 30 मिनट तक पानी में भिगोई हुई)
- शिमला मिर्च, प्याज और टमाटर (स्कूअरिंग के लिए वैकल्पिक)
- ग्रिल करने के लिए खाना पकाने का तेल या कुकिंग स्प्रे
निर्देश:
- एक मिक्सिंग बाउल में दही, अदरक-लहसुन का पेस्ट, लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर, जीरा पाउडर, धनिया पाउडर, गरम मसाला, नींबू का रस, वनस्पति तेल और नमक मिलाएं। मैरिनेड बनाने के लिए अच्छी तरह मिलाएँ।
- पनीर के टुकड़ों को मैरिनेड में डालें और उन्हें अच्छी तरह से कोट करें। पनीर को रेफ्रिजरेटर में कम से कम 1 घंटे के लिए मैरीनेट होने दें। आप जितनी देर तक मैरीनेट करेंगे, स्वाद उतना ही बेहतर होगा।
- यदि आप शिमला मिर्च, प्याज और टमाटर का उपयोग कर रहे हैं, तो आप उन्हें मैरीनेट किए हुए पनीर के टुकड़ों के साथ बारी-बारी से पका सकते हैं।
- अपनी ग्रिल या ओवन को 180°C (360°F) पर पहले से गरम कर लें। यदि ओवन का उपयोग कर रहे हैं, तो आप ब्रोइल सेटिंग का उपयोग कर सकते हैं।
- मैरीनेट किया हुआ पनीर और सब्ज़ियों को भीगे हुए सीखों पर डालें।
- चिपकने से बचाने के लिए सीखों को थोड़े से तेल से ब्रश करें या कुकिंग स्प्रे का उपयोग करें।
- सीखों को लगभग 15-20 मिनट तक ग्रिल करें, उन्हें बीच-बीच में पलटते रहें, जब तक कि पनीर और सब्जियाँ जलकर पक न जाएँ।
- पुदीने की चटनी और नींबू के टुकड़े के साथ गरमागरम परोसें।
अपने घर पर बने पनीर टिक्का का आनंद लें!
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